Vasile Anghel Siminiuc este și rămâne un pictor de excepție, un peisagist extraordinar, înzestrat cu o viteză de lucru ieșită din comun.Se spune că este capabil să picteze șapte tablouri în șapte zile și să le expună în a opta zi. Este un artist complet care a experimentat tot, sau aproape tot, în domeniul șevaletului, în grafică,acuarelă sau în alte tehnici.

Personalitatea artistica a pictorului se distinge prin talentul său nativ excepțional pentru culoare, precum și  printr-o profundă seriozitate și spirit de elaborare în creația sa artistică.

Vasile Anghel Siminiuc s-a născut în orașul Suceava pe 29 septembrie 1949.După absolvirea  Liceului Pedagogic ,a urmat  Şcoala populară de Artă din Suceava. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici Profesionişti din România.

A avut numeroase expoziţii personale de pictură şi grafică în oraşele: Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Iaşi şi Dossa (Italia) şi a participat cu lucrări de grafică şi pictură la expoziţiile de grup organizate de filiala Uniunii Artiştilor Plastici Profesionişti din Suceava, la Cernauţi, Paris, şi în mai multe orașe din SUA, precum şi în ţară, la Arad, Bacău, Piatra Neamţ, Bucureşti, Vaslui şi Suceava.                                                                             Printre premiile şi distincţiile obţinute de cunoscutul pictor sucevean se numără: 1987 şi 1989 Premiul II etapa Republicană Cântarea României, 1990 Premiul III Salonul de toamnă al artiştilor plastici amatori Suceava, 1997 Menţiune Fundaţia Culturală Bucovina, iar în anul 2001 Premiul special pentru grafică Lascăr Viorel.

Anghel Vasile Siminiuc, un peisagist remarcabil

Anghel Vasile Siminiuc este un peisagist remarcabil care excelează prin parfumul patriarhal pe care-l inspiră lucrările sale, un peisagist liric și romantic, dar în același timp, un realist, fără ca pictura sa să conducă la contradicții stilistice și formale.

Frumusețea tabourilor sale fascineazã privirea și o pierde în detaliile care răsar pe măsura contemplării lor, ca mici izvoare de poezie pe care le descopri pe parcurs.Splendoarea paletei, jocurile tonale, scenele compoziționale vibrează în ochii noștri, iar viața de zi cu zi și simplitatea sunt îmbrăcate în esență nouă.

Imaginea lor te subjugã, artistul fiind un pictor modern care știe să evadeze din alambicãrile modernismului prin pregnanța imaginii, rãmând unic prin exprimare. Rezerva lui de creativitate este ritualicã, în sensul cã servește pictura ca picturã și nimic altceva. Penelul său imortalizează stări, angoase, umbre şi tristeţi, desprinse parcă dintr-un alt timp şi dintr-o altă respiraţie cosmică.O stare de creație de o anume febrilitate pare a conduce penelul artistului. Peste simplificarea inițialã, decurgînd dintr-o logică reductivã, se adaugã un temperament și o dispoziție ludic-visătoare.

Firea sa caldă, participativă i-a permis, în egală mãsură, să rezoneze intens emoțional cu lumea zãrilor metafizice, cât și cu baia de realitate, din cotidian. Printr-un simplu surâs detașat, blând – zeflemitor, revolta sa de a accepta limitãrile conjuncturale se estompeazã iremediabil, lãsând locul unor reverii numai de el știute. Lumina vermeerianã care inundã unele din compozițiile sale,savant elaboratã, este expresia însușirilor sale fundamentale, unde sensul imaginilor se împlinește în cadrul altor dimensiuni existențiale.

Anghel Vasile Siminiuc pare a desfide bariera artificialã dintre lumea realã, și opera de artã; densa vibrație spiritualã a pânzelor sale nu desparte, nu pune distanțã între pictor și lumea perceputã în întregul ei.

Saga figurativă a artistului este întotdeauna scufundată în acele texturi subtile care se dovedesc libere și precise. Tablourile sale au încadrări exacte, proporțiile aproximate par raportate cu strictețe la un etalon aplicat coerent, însă, în câteva dintre cele mai remarcabile lucrãri ale sale, vagul sugestiilor volumetrice, minimalismul cãutat al reprezentãrilor, difuzul tratãrilor cromatice lasã liberă reflexia luminii pe care o emanã obiectele în tulburătoare “corespondențe” cu transcendența.

Poezia a pătruns în întreaga creație a lui Vasile Siminiuc,în acord cu ochiul și inima artistului. Puritatea culorilor și echilibrul compozițional al pânzelor sale stârnesc o vibrantă emoție privitorului, natura fiindu-i un adevărat confident. Artistul reușește să interiorizeze narațiunea estetică, accentuând dispozițiile, sentimentele și sugestiile unei percepții poetice.    Picturile sale ne dezvăluie un talent instinctiv al artistului care, fără teamă,divulgă ceea ce este cel mai apropiat de inima sa,arta pictorului devenind un portret idilic al unui univers magic și viu. Creația sa este o oglindă a sufletului care, în creativitatea sa, reușește să-și concentreze dragostea imensă pentru viață și frumusețe

Vasile Anghel Siminiuc este, fără îndoială ,un artist cu un stil personal, care își dezvăluie sinele său interior, scufundându-și pensula în abisurile sufletul său , pentru a crea opere splendide ,privitorul trebuind doar să surprindă cele mai profunde aspecte și să se lase  purtat de farmecul lor.