ZIUA VICTOR BRAUNER @ PIATRA-NEAMȚ, 15 IUNIE 2019

 

Devenit deja un eveniment tradițional, ”Ziua Victor Brauner” are ca obiectiv principal focalizarea atenției publicului interesat de cultură asupra segmentului artistic avangardist, în lăuntrul căruia s-a afirmat și marele pictor născut la Piatra-Neamț.

Manifestările programate își propun să evidențieze și ecourile târzii (postbelice) ale avangardei, așa cum se reflectă ele în diferite domenii: arte vizuale, literatură, muzică, teatru etc.

Evenimentul este găzduit în Sinagoga Catedrală ”Baal Shem Tov” din Piatra-Neamț, și se are în vedere promovarea acestui monument istoric (1766), unic în Europa.

Anul acesta, ”Ziua Victor Brauner” (sâmbătă, 15 iunie 2019) va cuprinde două momente importante: 1. Colocviul ”Avangarda merge-n Paradis” (de la ora 11.00), la care vor participa exegeți ai avangardei (critici și istorici literari și de artă, profesori universitari, scriitori, colecționari de artă) sosiți de la Chișinău, București, Craiova, Iași și Suceava; și 2. Momente artistice menite să-l omagieze pe Victor Brauner și avangarda, în general (vernisajul expoziției colective a Filialei Neamț a U.A.P.R., acordarea Premiilor ”Victor Brauner”, recitaluri muzicale de canto și instrumentale, proiecții de filme referitoare la teatrul experimental și la baletul modern, recitaluri de poezie).

”Ziua Victor Brauner” este un proiect finanțat de Federația Comunităților Evreiești din România (C.M.) și realizat de Comunitatea Evreilor Piatra-Neamț în colaborare cu Filiala Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Liceul de Arte ”Victor Brauner” Piatra-Neamț și Teatrul Tineretului.